2017. április 14. 20:32 - supermario4ever

Mega Man

mega_man_logo.pngNES megjelenés
Japán: 1987. december 17.
Amerika: 1987. december
Európa: 1989. december 13.

Wii Virtual Console megjelenés
Japán: 2008. július 29.
Amerika: 2008. augusztus 18.
Európa: 2007. június 22.

Nintendo 3DS Virtual Console megjelenés
Japán: 2012. július 18.
Amerika: 2012. december 27.
Európa: 2012. október 18.

Wii U Virtual Console megjelenés
Japán: 2013. június 12.
Amerika: 2013. május 2.
Európa: 2013. május 2.

Fejlesztő: Capcom
Kiadó: Capcom
Műfaj: Platform
Játékos: 1 játékos

Platform

virtual_console_logo_wii_u.png

A Konami mellett a Capcom volt az, amelyik a kezdettől fogva külsős cégként erős támogatást adtak a Nintendónak. Mindkét cég bebizonyította, hogy nemcsak az anyacég játékai lehetnek klasszisok, hanem bármely külsős fejlesztő szakíthat nagyot még úgy is, ha a kínálatban Mario vagy Zelda szerepel. A Capcom a Disney játékok mellett a Mega Man sorozattal alkotott marandót. A Mega Man szériával (mely Japánban Rockman néven futott be) megmutatták, hogy lehet úgy nagyon nehéz játékokat csinálni, hogy az élvezetes legyen.

gfs_2069_2_2.jpgCélja is van a játéknak, ugyanis hat robotot kell megmenteni, melyet Dr. Light egyéni célokra fejlesztett ki. A nevük is utal rá: Fireman, Cutman, Gutsman, Elecman, Iceman, Bombman. Ezeket elrabolta Dr. Wily, és újraprogramozta őket, hogy segítsék őt ördögi tervében. Dr. Light-nak van még egy robotja, egy bizonyos Mega Man. Önként vállalta, hogy visszahozza a hat elrabolt robotot, így vele indulunk útnak, hogy megmentsük őket. A hat robotot hat különböző pályán találjuk meg. Ami nagy előnye a játéknak, hogy nem lineáris, tehát mi választhatjuk ki, hogy melyik megyünk elsőnek, melyik robotot mentsük meg. Akit megmentettünk, annak képessége a miénk lesz.

Így azért már lényegesen könnyebb lesz a játék, ha akár az elsőn is végig tudunk menni. Viszont érdemes úgy pályát választani, akinek a fegyverét hasznosnak gondoljuk, hiszen az a további részben segítségünkre lesz. De akármelyik pályán is kezdünk, azt már az elején láthatjuk, hogy nem a mai játékos által megszokott nehézségi szintre szabták a játékot. Sokkal jobban kell figyelni, összpontosítani, és érdemes a lehető legkevesebb sebzéssel eljutni a főellenségig, mert az mindegyik pályán nagyon nehéz. Az életerőnket a bal-felső sarokban levő csík jelzi, ami egy-egy sebzés után bizony jó ütemben fogy, és eléggé kevés az életerőt növelő kapszula, úgyhogy minden egyes pályarészen hihetetlenül kell összpontosítani. A legrosszabbak egyértelműen azok az ellenségek, melyek sugárban lőnek egyszerre minden irányba. Nehéz megtalálni azt a bizonyos "holtpontot", ahova egyáltalán nem lőnek, és oda beállni. És még számtalan elem van, amire érdemes odafigyelni.

gfs_2069_2_14.jpgAz irányítás amúgy meglehetősen egyszerű. Az iránygombokkal megyünk, felső, alsó gombokkal létrán mászunk, az A-gombbal ugrunk, míg B-gombbal lövünk. Ha sikerül egy pályát teljesíteni, akkor a START-gombbal aktiválhatjuk annak a robotnak a fegyverét, akit megmentettünk. Ha többet is sikerült szabadlábra helyezni, akkor lehet váltogatni, amelyik épp a legjobb, hiszen mindegyiknek megvan a maga erőssége. Külön érdekesség, hogy a START-menü nagyban hasonlít a Zelda II: The Adventure of Link játékban látható menüjére, ahol a különböző varázslatokat aktiválhatjuk. A játékban az ellenségek különböző kapszulákat ejtenek el, ha megöljük őket. A kisebbek a muníciónkat növeli (a különleges fegyverek tára limitált), a nagyobbak, az életerőnket. Az utóbbiból van kevesebb. Vannak extra életet rejtő kapszulák is, de ezek nagyon ritkák, és nehéz eljutni hozzájuk.

Az évtizedek múltával könnyebbek lettek a játékok, és ahogy utaltam rá, a Mega Man játékok nem a mai játékosok átlagos nehézségi szintjére van írva, és ezt különösen akkor érezzük meg, amikor főellenséggel harcolunk. A főellenségek pedig nem mások, mint azok a robotok, akiket Dr. Light alkotott meg, csak Dr. Wily átprogramozott. Az ő fegyvereiket kaphatjuk meg, ha legyőztük őket. Kis könnyebbség, hogy ha meghalunk, és elég messzire jutottunk el, nem feltétlen a pálya elejétől kell újra kezdeni. A játék hat pályából áll, plusz Dr. Wily négy pályája. Aki végigjátssza, az elmondhatja magáról, hogy igazán nehéz játékokkal is tud játszani.

gfs_2069_2_24.jpgÚgy gondolom, hogy az alapvető inspiráció ebből fakadhat. Azok, akik régóta játszanak, de a Mega Man-hez nem volt szerencséjük, talán üdítőleg hat, hogy újra találkozhat olyan nehéz játékkal, mely a régi időket idézi. Semmiképp nem az átlagos, "casual" rétegnek javasolt a játék, ők hamar le fogják tenni a controllert. A grafika a korához képest szépnek mondható. Bővelkedik grafikai elemekben, és többször akadozik is a játék, mert ha már legalább 6 elem (karakterek, ellenségek) mozgott egyszerre, az már kiakasztotta a NES processzorát. A zene is nagy jóra sikeredett, fülbemászó 8-bites zenék kifejezetten emlékezetesek.

A játék mindenképp ajánlott, hogy lássuk, honnan indult a sorozat, de azok a mai játékosok, akik érdeklődnek a sorozat iránt, annak ajánlott a második résszel kezdeni, mert ott két nehézségi szint választható, de ugyanígy érdemes megnézni a Rockman.EXE (Megaman NT Warrior angolul) animesorozatot, mely ötletesen ülteti át a játék elemeit a közeljövő valóságába.

gfs_58882_1_1.jpgGrafika: 8/10
Játszhatóság: 8/10
Szavatosság: 7/10
Kihívás: 10/10
Zene és hangok: 8/10
Hangulat: 8/10

+ Igazi kihívást nyújtó játék
+ Szép grafika
+ Hangulatos zene
+ Változatos fegyvertár
- Nem mindenkinek ajánlott a nehézsége miatt

82%

Címkék: Mega Man
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://supermario4ever.blog.hu/api/trackback/id/tr1112711390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paulie093 2017.04.14. 20:50:14

"de ugyanígy érdemes megnézni a Rockman.EXE (Megaman NT Warrior angolul) animesorozatot, mely ötletesen ülteti át a játék elemeit a közeljövő valóságába."
Amit a TV-ben adtak, nem ezen a játékon alapszik, hanem a Battle Network Rockman.EXE (Megaman Battle Network) GBA játéksorozaton. :)

waka voltam. :D

supermario4ever 2017.04.15. 17:30:13

@paulie093: Na tessék... Bár az alapok ebben a játékban vannak. De ha majd eljutok a GBA részig, akkor majd biztos ismerősebbek lesznek az animében látott elemek.
süti beállítások módosítása