2009. október 09. 21:49 - supermario4ever

Locomotiv GT

Az LGT Magyarország első supergroup bandája, azaz a tagok korábban más együttesek tagjai voltak. Az LGT megalakulását 1971. április 6-án mondták ki, és még ebben az évben megjelent az első albumuk Locomotiv GT címmel. Ekkor az LGT-t az alábbi 4 tag alkotta: Presser Gábor, aki az Omegából jött át, Barta Tamás, aki a Hungáriának tagja volt, Frenreisz Károly, a Metro együttes korábbi basszusgitárosa, és Laux József, szintén az Omegából. Az album szinte rekordsebességgel, 1 hét alatt készült el, és novemberben jelent meg.

locomotivGT_first1_front

Ha jól emlékszem a könyvből, akkor a borító képe egy galériában készült. Az együttes az album előtt már kiadott egy kislemezt (Ha volna szíved / Boldog vagyok) amolyan kísérletező-jelleggel, hogy van-e igény erre a zenére. Részben ezért is van az, hogy a kislemez 2 dala sok instrumentális részt tartalmaz. A kislemez sikeres volt, így zöld utat kapott az az album. Már az első album is arról tanúskodik, hogy a csapattagok komolyan gondolják, és szeretnének sokáig zenélni.

Dalok listája:
1. Egy dal azokért, akik nincsenek itt
2. A Napba öltözött lány
3. A kötéltáncos álma
4. A tengelykezű félember
5. Hej, én szólok hozzád
6. Ezüst nyár
7. Ordító arcok
8. Sose mondd a mamának
9. Nem nekem való
10. Royal Blues (Gipszeld be a kezed)

Presser Gábor - Adamis Anna: Egy dal azokért, akik nincsenek itt Érdekes, és talán ebből a szempontból az együttes egyedi, hogy egy lassú, fájdalmas dallal, szöveg terén a szegény sorsú emberek problémájával kezdi az albumot. Már a dal elején hallható orkán erejű szél hang is igen hatásos, és a versét prózában mondja el Presser Gábor igen fájdalmas hangon. A refrénben megerősödik a zene, és együttérzésre szólít fel azok iránt az emberek iránt, akiknek nehéz a sorsuk. Nagyon hatásos a dal vége, ahogy fokozatosan vész el az énekes hangja.

Frenreisz Károly - Adamis Anna: A Napba öltözött lány Na most Frenreisz Károly LGT-beli munkássága megér egy külön misét. Mivel az ő dalai kicsit mások, mint a többi LGT dalok. Amíg a többi dal a dallamos rock stílusba sorolhatók, addig a Frenreisz-dalok a keményebb rockot képviselik, és ez kissé disszonánsan hat a többi dalhoz képest. De semmiképp nem torzítják az LGT "arculatát", sőt csak színesebbé teszik. Ez a dal is ilyen. Kicsit több benne a keményebb, zúzós rész, és maga a szöveg sem annyira komoly, ezt majd látni fogjuk, hogy ez jellemző lesz Frenreisz Károlyra. De nagyon jó dal, csak színesebbé teszi az LGT-albumot.

Barta Tamás - Adamis Anna: A kötéltáncos álma És akkor Barta Tamás is bemutatkozik. Ő is egy lassabb dallal indít, a szöveg is elgondolkodtató. Megmondom őszintén tökéletesen nem értettem meg, de ha jól gondolom, akkor egy olyan emberről szól, aki csak az álomvilágban él. Viszonylag elég jól értem a hasonlatokat, de ez a szöveg kifogott rajtam. A szöveg utáni villámcsapás, és Barta Tamás fantasztikus gitárjátéka, valamint Presser Gábor zongorakísérete felejthetetlenné teszik a dalt.

Presser Gábor - Adamis Anna: A Tengelykezű félember Ez a dal is zeneileg egy keményebb rock dal, nagyon jó lett. A szövege az előző dalhoz hasonlóan itt is furcsa. A dalban nagyon sok az improvizációs instrumentális rész. Nemcsak Presser Gábor orgona- valamint Barta Tamás gitárjátéka kap nagy hangsúlyt, hanem Frenreisz Károly basszus gitárja is nagy szerepet kap, erősíti a dalt.

Presser Gábor - Adamis Anna: Hej, én szólok hozzád Ez a dal is sok improvizációs részt tartalmaz. Presser Gábor kissé számonkérő hangon énekli a szöveget, mely ahhoz szól, aki nem veszi őt észre. A sok improvizációs rész miatt számomra olyannak hat a zene, mintha minden meg akarna szólalni, de valahogy az egész nem áll egybe. De semmiképp nem csorbítja az album értékét.

Presser Gábor - Adamis Anna: Ezüst nyár Hihetetlen jó a zenéje ennek a dalnak, Laux József conga-játéka nagyon megszínesíti a dalt. A szöveg pedig a boldogság kereséséről szól, mely egy lányban rejlik.

Barta Tamás - Adamis Anna: Ordító arcok A szöveg nagyon érdekes. Lehet, hogy rosszul értelmezem, de mintha a lázadás ellen szólna a szöveg. Zeneileg ez a dal is sok instrumentális részt tartalmaz, de ebben nincs improvizáció (legalábbis kevésbé érződik), sokkal egységesebben szól a zene. Frenreisz Károly szaxofonjátéka emlékezetessé teszi a dalt.

Frenreisz Károly - Adamis Anna: Sose mondd a mamának Na ilyen dalt se hallottam még azóta életemben, pedig már 16-17 éve ismerem ezt. Rock, de vannak benne Bluesos vonások. A szöveg meg kissé ironikus, mivel jár a családi kapcsolat, ha nincs őszinteség? A dalból megtudjuk. A végén található gonosz nevetés már szinte félelmetes.

Frenreisz Károly - Adamis Anna: Nem nekem való Ez a dal talán nem különbözik annyira a többi LGT daltól, sőt, egy Frenreisz dal, melynek komoly a szövege. A szeretet fontosságáról szól, és sokan hányképpen értelmezik ezt a szót, és sokan milyen rosszul. Kicsit szomorkás, de a zene kellően vidám.

Barta Tamás - Adamis Anna: Royal Blues (Gipszeld be a kezed) Az ilyen fantasztikus gitárjátékok miatt gondolom azt, hogy Barta Tamással Magyarország egyik legnagyobb gitárosa hagyta el az együttest 1974-ben, és távozott el közülünk 1982-ben. Egyszerűen, amit ő tud, azt senki más nem tudja! A szöveg ironikus, talán gúnyos is.

Az, hogy több dal szövegét is nem tudom értelmezni, az talán arra fogható, hogy én nem éltem az album aktualitásakor (1986-ban születtem). A sok improvizációs rész mindenképp egyedivé teszi az albumot, és összességében új színt ad. Mindenképp érdemes legalább egyszer végighallgatni az albumot, mert annyira egyedi, hogy ilyen nincs még egy a világon. És sokat veszít, aki nem ismeri meg a zenének ezen fajtáját!

Címkék: LGT
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://supermario4ever.blog.hu/api/trackback/id/tr7512714862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guzzista 2016.12.21. 17:47:17

Szia! A Gipszeld be a kezed c. dal története a következő: az Omega együttes Presser és Laux kiválása után megírta a "Hűtlen barátok" c. dalt. Erre válaszul született a "Gipszeld be a kezed" dal.

supermario4ever 2016.12.22. 14:58:44

@Guzzista: Üdv! Köszi az infót. :) Arról tudtam, hogy a Boldog vagyok című dal is hasonló okokból készült, de hogy a Gipszeld be a kezed is... Mondjuk erős gúny hallatszik a dalban, és a szöveg is olyan, mintha nem lenne komoly mondanivalója, és mégis. Azt tudtam, hogy az Omega írt dalt Presser és Laux kiválásáról, de azt hittem, hogy az LGT csak a Boldog vagyok dallal válaszolt, arra nem, hogy készült egy másik, ami azért sokkal erősebb.
süti beállítások módosítása