2015. december 31. 19:41 - supermario4ever

Wii Fit U

wii_fit_u_logo.pngMegjelenés
Japán: 2013. október 31.
Amerika: 2013. november 1.
Európa: 2013. december 6.

Fejlesztő: Nintendo
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Fitnesz
Játékmód: 1-2 játékos
Wi-Fi: nincs

Ár: £29.99 / €34.99

Platform
ci16_parentssection_hardware_wiiu_what_02_image950w.png

Ahogy a Wii Sports és a Wii Party, úgy a Wii Fit is kapott egy Wii U-s inkarnációt, így HD minőségben edzhetünk a szép és formás külsőért. A Wii Fit páros őrült siker volt Wii-n, a két játékból együtt közel 40 millió példány kelt el, így a világ elvileg sokkal soványabb, mint a Wii Fit előtt. Persze azt ma már lehet tudni, hogy nagyban árnyalja nemcsak a játék (inkább programnak hívnám), és a Wii sikerét, hogy valójában jóval kevesebben használják ki a benne rejlő lehetőségeket, így a Wii Fit páros is feledésbe merült. De vajon tudja-e a Wii Fit U menteni a menthetőt?

wii-fit-u-6.jpg„Józan” programnak tűnik a Wii Fit U, mintha már nem akarna olyan nagy lenni, mint az elődjei. A videojátékos piac sokat változott az évek során, a Nintendo ismét elvesztette a dominanciáját, és talán már a kezdetektől tudta a cég, hogy a Wii U nem fogja a Wii sikerét követni, így a játékokat sem úgy készítették, hogy effektíve hatást gyakoroljon ránk. Egyszerűen csak olyan, amilyen, és így akar szórakoztatni. Persze, lehet, hogy azért látom így, mert az első két Wii Fit-be több száz órát öltem, így ez az új már korántsem ért azzal az újdonság erejével, mint az első kettő. De azért az új játékban is van annyi újítás, hogy az is sokat eddzen vele, aki tökéletesen kiismerte a Wii-s részeket.

wii_fit_u_1.jpgBár azért igyekeztek promotálni, hiszen volt külön Wii Fit U Direct, de sajnos kijelenthető róla, hogy az eddigi legunalmasabb Direct volt, mivel Iwata-san (továbbra is isten nyugasztalja), hosszú perceken át csak a statisztikákról és a különböző diagramokról beszélt. De azért külön kitért a Wii Fit Meter-re. Ez egy kis szerkezet, melynek lépésszámlálója segítségével akkor is használhatjuk a Wii Fit U-t, amikor épp nem használjuk. Bármikor, ha magunkkal visszük, számolja a lépéseket, az elégetett kalóriát. Ezeket aztán bevihetjük a programba, és eltárolódnak a profilunkba. Az viszont érdekes, hogy nem feltétlen egyenes arányban nő az elégetett kalória mennyisége a megtett lépés számával. Összességében kevesebb kalória megy le rólunk, ha tisztán csak sétálunk, mint azzal, hogy közben mást is csinálunk, ugyanis a Fit Meter azt is megérzi, ha például leülünk, vagy lépcsőzünk és ezt is beleszámolja az elégetett kalória mennyiségébe. Így ennek fényében azt gondolom, hogy igazán hiteles adat kerül a programba. Így aki komolyan gondolja az edzést a Wii Fit U-val, az valószínűleg tovább lesz inspirálva, mint az előzőekkel, ennek fényében bátran kimondhatom, hogy a legjobb Wii Fit-tel van dolgunk. Én azt gondolom, hogy ez önmagában már nagyon jó alap, de persze további újdonságok is gondoskodnak arról, hogy tartós edzésre motiváljon minket a program.

wii-fit-u-obstacles.jpgAz alapkategóriák maradtak ugyanazok: Jóga, erőkifejtő, egyensúlyi, és aerobic gyakorlatok, valamint helyet kapott egy új kategória is, a tánc, mely azt gondolom, hogy a legszórakoztatóbb az összes közül. Még én is szeretem, pedig a tánc nem az én asztalom. Hét különböző táncmozdulatot lehet megtanulni: Van köztük például Hula, Flamenco, Salsa, de kötetetlen táncra is van lehetőségünk. Ez nagyszerű lehetőség arra, hogy fejlesszük a mozgáskultúránkat, de a többi kategóriában is találunk új gyakorlatokat. A jóga most is a meditációról, ahol bizonyos alakzatokat felvéve érezhetjük, hogy harmonizálunk a természettel. Vannak ezek között is nehezen kivitelezhető gyakorlatok, és azért megmutatkozik, hogy mennyire precíz a Wii Balance Board, a legkisebb mozdulatunkat is érzékeli. A muscle alatt találjuk a komolyabb erőkifejtő gyakorlatokat, melyek fejlesztik az izmainkat. Érdemes sokat gyakorolni, mert az eredmény tényleg nem marad el. A Balance alatt a különböző egyensúlyt fejlesztő gyakorlatokat találjuk. Ezek inkább játékok, könnyed feladatok, de ha komoly eredményt akarunk elérni, itt is teljesíteni kell. Különböző sportágakat is kipróbálhatunk itt, elsősorban téli sportok vannak, melyek azért fizikailag is megterhelnek. Meglepett, hogy például a síugrásnál vagy a síelésnél mekkora fizikai erőt kell kifejteni, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Az aerobic gyakorlatok sem hagynak minket cserben, ha a zsírégetés a fő célunk. Lehetőségünk van sétálni, futni, hulla-hopp karikázni, de még bokszolni is. A boksz irányítása eléggé rosszul sikerült, ugyanis az egyik kezünkben a Wiimote Plus, a másikban pedig a Nunchuk van, és amikor a Nunchuk-kal ütünk, azt nem mindig érzékeli. Ezért volt jó ötlet, hogy a táncot két Wiimote Plus-szal végezhetjük, ugyanezt kellett a boksznál is megvalósítani.

wii_fit_u_4.jpgDe nemcsak ez az egyetlen hátránya a programnak. A másik negatívum, hogy több Wii Fit Plus-ban megismert programot is kivettek az új játékból. Ezek mind emelték volna a hangulatot, hiszen azok mind szórakoztatóak voltak. Az egyik nagy kedvencem sem játszható az új játékban, a Rhythm Parade, vagy a Tightrope Walk, mely sokunknak okozott derűs perceket. De szerencsére az új edzésprogramok is kivétel nélkül emelik a hangulatot, de úgy lett volna teljes az összkép, ha nem vesznek ki egy gyakorlatot sem. És nemcsak a tréningben van hiány, hanem a Body Test-ből is kivettek gyakorlatokat. Persze köztük is vannak újak, esetükben a GamePad használatára fókuszáltak.

Még sok extra színesíti a programot, ezek inkább érdekességként szolgálnak. A fő része természetesen az edzésben van, amit ha komolyan csinálunk, bizony meglesz az eredménye. Aki szeretne komolyabban lefogyni, vagy komolyan megerősödni, az ne is gondoljon másik programra, a Wii Fit U-ban szinte minden megvan, nekünk csak a motivációt kell hozni. A kivett gyakorlatokért kár, de így is kellőképpen változatos a felhozatal ahhoz, hogy ne fulladjon hamar unalom a program. A grafika meg nagyon szép, szépen ki vannak dolgozva a különböző pályaelemek, a színek élénkek. Ha hagyjuk, hogy beszippantson a hangulat, akkor a Balance Board igazán hosszú távon lesz a társunk.

194692_front.jpgGrafika: 9/10
Játszhatóság: 8/10
Szavatosság: 8/10
Kihívás: 9/10
Zene és hangok: 7/10
Hangulat: 9/10

+ Inspiráló program
+ Változatos, érdekes gyakorlatok
+ Immár táncolni is lehet
+ Leginkább önmagunkkal kihívás a program
- Néhány jó gyakorlatot kivettek, melyek az előző Wii Fit-ekben benne voltak

84%

 

Címkék: teszt Wii Fit U
Szólj hozzá!
2015. december 30. 22:55 - supermario4ever

1080° Snowboarding

1080_snowboarding_logo.pngMegjelenés:
Japán: 1998. február 28.
Amerika: 1998. március 31.
Európa: 1998. október 31.

Wii Virtual Console megjelenés
Japán: 2008. január 15.
Amerika: 2008. január 28.
Európa: 2008. január 18.

Wii U Virtual Console megjelenés
Japán: 2016. január 20.
Amerika: 2015. december 31.
Európa: 2015. december 31.

Fejlesztő: Nintendo
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Sport
Játékmód: 1-2 játékos

Mentés elemes memóriába
Controller Pak: Nem
Rumble Pak: Igen
Expansion Pak: Nem

Ár:
Wii: 1.000 Nintendo pont
Wii U: £8.99 / €9.99

Platform

virtual_console_logo_wii_u.png

A Nintendo a sportágak elég széles tárházába enged betekintést, hiszen sokféle sportjátékot adtak ki. Ezek minősége változó, vannak példaértékű játékok, melyek akár a legjobb sportjáték címét is elnyerhetnék, de sajnos vannak igencsak felejtős alkotások, melyek például a megjelenítésben, vagy idétlen szabályrendszerével vérzik el. A Nintendo 64-re 1080° Snowboarding nem feltétlen a legjobb sportjáték, mely valaha megjelent, de hogy kiemelkedő remekműről van szó, az biztos.

1080-snowboarding-9.jpgA N64-es Pilotwings 64, Wave Race 64 és 1080° Snowboarding játékokat mesterhármasnak hívom. Mind a három játék nagyon jóra sikeredett, illetve ezek elődjei és utódjai is szorosan követik a három játékot minőség tekintetében. De most tél van, hamarosan itt az újév, nézzünk most egy téli sportot. A snowboard nem feltétlen olyan szinten ismert téli sportág, mint például az alpesi sí vagy a síugrás. Én is csak a 1080° Snowboarding kapcsán találkoztam egyáltalán a sportággal, és foglalkoztam vele komolyabban. Azt nem mondom, hogy élőben is kipróbálnám a snowboardot, de hogy nagyon jól szórakoztam a játékkal, az tény.

1080-snowboarding-2.jpgLássuk, miről is van szó. A főjáték egy párbaj két versenyző között. Már a legelején hallhatjuk, hogy többféle zenei stílus is megjelenik a játékban. Rock zene a főcím, a karakter- és a pályaválasztó zene viszont rap (a játék rajongói számára szállóigévé vált a „Work your body!” szöveg), majd a játék alatt trance és disco zene szól. A főjáték a Match Race, ahol is egy pályán ketten versenyzünk, hogy ki ér hamarabb a célba. A versenyzők egy faházban melegednek, játszanak együtt, míg várják, hogy válasszunk közülük versenyezni. Majd ha a karakter után a megfelelő hódeszkát is kiválasztottuk, három nehézségi szint közül választhatunk. Ez nem olyan, mint a Mario Kart, ahol bajnokságot választunk, és mindegyikben más pálya van, hanem ugyanazokon a pályákon megyünk, csak az ellenfél gépi játékosok mesterséges intelligenciáját választjuk. Az első a Normal, itt az első 4 pályán megyünk, ha ezt teljesítjük, megnyílik a Hard, ahol 5 pályán mérjük össze erőnket, majd ha ebben is jeleskedtünk, jön a Pro, ahol már mind a 6 pályán végig kell menni. Nem könnyű már a Normal sem, mert bár hibáznak a gépi ellenfelek, de kellőképpen technikásak ahhoz, hogy a hibáik nagyrészét kompenzálják. De a pályák és a zenék nagyon hangulatosak, kellőképpen inspirálóak, hogy küzdjünk az egyre jobb eredményért. Az pedig külön grafikai bravúr volt annak idején, hogy a hóban nemcsak a deszka hagy nyomot, hanem az ujjaink is, ahogy fordulunk, és oldalra dőlünk. A pályák pedig fokozatosan válnak egyre nehezebbé. Az elsőben megismerhetjük az irányítást, a másodikban meg már megtapasztalhatjuk, hogy jégen ugyan gyorsabbak vagyunk, de nehezen irányítható a hódeszka. A gép életet számol, ha másodikként érünk be a célba, vesztettünk, újra meg kell próbálni, és egy életet elvesztünk. Nem bántak bőkezűen az életekkel, csak három van belőle. Emellett sérülést is számol a gép, sőt annak súlyosságát is figyelembe veszi. Ha túl sokszor estünk el, vagy értünk rosszul földet, ugyanúgy elvesz egy életet a gép, mintha a versenyt veszettük volna el. Csak akkor lehet továbbmenni, ha megnyertük a párbajt.

1080-snowboarding-3.jpgTermészetesen több játékmód is rendelkezésre áll. A Time Attack-ben egyedül megyünk végig a pályán, a három legjobb időeredményünket menti el a gép. Ez is alkalmas lehet gyakorlásra, de abból a szempontból irreleváns, hogy ha a versenyen is megyünk egy legjobb időt, azt is ugyanúgy elmenti a gép, mint az időmérős eredményeket. Természetesen trükköket elsajátítani, azzal pontot szerezni is van lehetőség, erre van a Trick Attack játékmód. Itt kétféle lehetőség van. Mehetünk az egyik rendes pályán, vagy külön az erre tartogatott két pályán. Ezek a félcső és az ugrósánc. Itt lehet trükköket bemutatni, melyekért pontokat kapunk. Természetesen a bonyolultabbakért több pont jár, és nehezebb is kivitelezni. Az 1080°-os fordulatért már 9 gombot kell egymás után helyes sorrendben megnyomni, hogy sikeres legyen addig, amíg a karakterünk a levegőben van. A contest pedig szlalomverseny. A rendes pályákon vannak zászlók kitűzve, ezeket kívülről kikerülve kell a célba érni. Ez külön nehéz, ugyanis extra élet sincs, így ha egyszer vesztettünk, vége a játéknak. Ahogy írtam, a különböző trükkök betanulása nehézkes, a training mód ezek begyakorlására szolgál. Érdemes is sokat gyakorolni, nem lehet eléggé jól ismerni a trükköket. Ha egy barátunk is velünk van, ne is gondoljunk más játékra, csak erre, mert nagyszerű ketten játszani, összemérni a tudásunkat. De csak ketten tudunk többjátékos módot játszani.

A játék nagyon jó, a grafikája átlagon felüli, de leginkább a zenéje teszi hangulatossá. Igaz, hogy csak kevés pálya van a játékban, de azok mind változatosak. Mert bizony nemcsak a fenyvesekben snowboardozhatunk, hanem akár faluban, ahol házakat és autókat kell kikerülni. És az adja a változatosságot, hogy bizonyos pályarészeknél több útvonal is van, mindegyiknél más és más akadályokat kell kikerülni. Amíg az egyiknél azon ügyeskedünk, hogyan tartsuk egyenesben a befagyott tó jegén a hódeszkánkat, addig a másiknál kidőlt fákat kell átugrani. Nem volt sok snowboardos játékhoz szerencsés, de meg merem kockáztatni, hogy még a maiak közül is kevés ennyire élethűen és hangulatosan kivitelezett hódeszkás produktum. Mindenkinek ajánlom, és most már nemcsak Nintendo 64-n és Wii-n játszható, hanem Wii U Virtual Console-on is elérhető lesz e hét csütörtöktől.

1080-snowboarding-10.jpgGrafika: 9/10
Játszhatóság: 9/10
Szavatosság: 8/10
Kihívás: 9/10
Zene és hangok: 10/10
Hangulat: 9/10

+ Extrém jó zene
+ Kiváló fizika
+ Nagyon szép és hangulatos grafika
+ Több lehetőség
- Nincs négyjátékos lehetőség

88%

 

Szólj hozzá!
2015. december 28. 19:47 - supermario4ever

Wii Sports Club

wii-sports-club-logo.pngMegjelenés
Japán: 2013. október 30.
Amerika: 2013. november 7.
Európa: 2013. november 7.

Fejlesztő: Nintendo
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Sport
Játékmód: 1-4 játékos
Wi-Fi: Van

Ár:
£8.99 / €9.99 (Sportágak egyenként)
£1.79 / €1.99 (24 órás játék)

Platform
ci16_parentssection_hardware_wiiu_what_02_image950w.png

Többször is bebizonyosodott, hogy ha a Nintendo valamit megígér, azt nem feltétlen kell komolyan venni. Ilyen volt például, amikor egy új konzol megjelenésének küszöbén fogadkoztak, hogy majd lesznek külsős játékok bőséggel. Aztán amikor a Wii sikerétől volt hangos a gamer sajtó, akkor igencsak kiváltották a konkurens tábor haragját azzal, hogy alacsonyabb költségvetésű konzolt hogy adnak normál áron, ezek mellett milyen játékok sikeresek Wii-re… Erre a Nintendo megígérte, hogy hanyagolni fogják azokat a játékokat, melyekben a Mii-k a szereplők.

wii_sports_club_bowling.jpgAzt gondolom, hogy az utóbbi esetben szerencsés, hogy nem tartották be az ígéretüket, hiszen ezeknek a játékoknak is megvan a hangulatuk, és megvan a helyük a gamer-világban. Bár a Wii-re megjelent Wii Sports egyike azon kevés játékoknak, ahol nem az eladási adatokat kell nézni. Hiába ment el belőle több mint 80 millió példány, ha készítenénk egy felmérést arról, hogy vajon ennek hány százaléka játszik a mai napig aktívan a játékkal, arra fogadást lehet kötni, hogy igencsak rossz arány jönne ki. Hiszen a Wii Sports-ot a konzol mellé adták, mert inkább egyfajta demonstráció volt, mellyel kitapasztahatjuk a Wiimote irányítását. A Wii Sports Club azoknak szól, akik ráéreztek a hangulatára.

Sportjátékok terén nem bővítették, sőt, ha a Wii Sports Resort-hoz hasonlítom, csak csökkentették a kínálatot, ugyanis csak az első sportjáték öt sportága játszható. Ez csalódás, azt gondolom, hogy akkor lett volna az igazi, ha a Resort-os sportjátékok is benne lennének. De mind az öt játék tartogat valami meglepetést (néhány esetben inkább furcsaságnak mondanám), amitől más, mint az eredeti játékban:

  • Tenisz: Sajnos ugyanúgy nem teljes játékot játszhatunk, mint a Wii-s játékban. Az egy- három- öt szettes játék stimmel, de a pontozás játéktól függően egyedire sikeredett. Egy szettes teniszben csak pontot számol, mintha Tie Break-et játszanánk. Aki elér 7 pontot, aki nyert. A három- és öt szettes játéknál viszont ugyanúgy 15-össével számolja a pontokat, mint a rendes teniszben, de a különbség az, hogy 40 után (mert 45 helyett 40 van 30 után) nem pont jár, hanem az egész szettet megnyertük. Keveslem ezt, azt gondolom, nyugodtan adhattak volna lehetőséget a teljes játékra.
  • Bowling: Sokunk kedvence, szerencsére semmit nem változott. Ezért az egy játékért megéri, hiszen ugyanaz a magas minőségű játék élvezhető a maga teljében, mint az előző két Wii Sports játékban. Ajánlom a 100 bábus bowling-ot, hihetetlen sikerélmény egyszerre legurítani mind a százat.
  • Golf: Szerencsére ez is megmaradt a maga teljében, sőt, választani is lehet: 3, 9 vagy 18 lyukat szeretnénk teljesíteni. Ez lett volna jó a teniszben is. Háromféle pályán játszhatunk, mindegyiknek külön még három-három pályája van. Az irányítás érdekes abból a szempontból, hogy a Wii U GamePad-en láthatjuk a golflabdát, így annak a földön kell lennie, és onnan kell a Wiimote segítségével elütni a labdát. Ki kell tanulni az irányítást, hihetetlenül precízen érzékel a játék. De megéri, mert benne van minden, amitől hangulatos egy golfjáték.
  • wii_sports_club_golf.jpgBaseball: Ennek irányítása ment át a legnagyobb változáson, ugyanis a GamePad-et is aktívan kell használni. Maradt ugyanaz a játék, a GamePad-et az a játékos használja, aki eldobja a labdát. Az akciógombok (A, B, X, Y gomb) közül az egyikkel tudjuk eldobni a labdát. Bármelyikkel eldobhatjuk, amit befolyásolunk, az a dobás stílusa (gyors labda, csavart labda, stb.), és ha az ellenfél játékos el tudja ütni, akkor lehetőségünk van elkapni oly módon, hogy a GamePad kijelzőjén láthatjuk, merre száll a labda, és egy körrel jelzi, ha elkaphatjuk. Az a játékos, aki elüti a labdát, ugyanúgy a Wiimote-ot használja, mint a Wii-s játékban. Nekem nem jött be az új irányítás, hangulatosabb, ha a labdát eldobó játékos is aktívan mozog a Wiimote-tal.
  • Boxing: Annyi a változás, hogy Wiimote + Nunchuk helyett 2 Wiimote Plus-szal tudunk játszani. Ez jó, precízebb is az irányítás, jobban érzékeli az ütéseket, és konkrétan oda üt, ahova a valóságban ütök. Egyébként meg bokszra fel, még mindig nagyon vicces játék.

Az online játék lehetőség és az extra játékok jó ötlet, valamennyire növelik a játékidőt, de amennyivel több játék volt a Wii Sports Resort-ban és amekkora jogos elvásárunk lehet egy Wii U-s sportjátékkal szemben, annak fényében alulteljesít az új Wii Sports. A „Club” mivolta meg abban merül ki, hogy amikor elkezdjük a játékot, választhatunk egy klubot, melyhez csatlakozva postolhatunk a Miiverse klubcsoportjába, és láthatjuk az üzeneteket a játék alatt. Országokat lehet választani és bizony választható Magyarország, ugyanúgy tudjuk használni az online szolgáltatásokat. Sőt, ajánlom is, legyünk minél többen a klubban honfitársak. Vannak jófej emberek a csapatban. Az online játék nem volt mindig zökkenőmentes, a bowling alatt többször laggolt a játék. Az extra játékoknál meg lehet képességet növelő (Skill Shaper) játékokat is játszani az adott sportágon belül, melyek tényleg igazi kihívások.

wii_sports_club_tennis.jpgEz a játék szimplán csak jó, de ennél sokkal-sokkal többet kihozhattak volna belőle. A grafika eléggé csúnya. Az igaz, hogy az első két Wii Sports-ot sem a grafikájuk miatt szerettük, de ahhoz képest, hogy a Wii Fit U milyen szépen ki van dolgozva, a Wii Sports Club eléggé hanyag munka kivitelezés tekintetében. Olyan, mintha csak 720p-ben lenne a játék, a karakterek, pályaelemek enyhén szemcsések, kidolgozatlanok, a színek pedig néhol haloványak. Az irányítást meg ki kell tapasztalni, az első játékok során talán túlzottan precíznek érezhető, a legkisebb hibát is érzékeli a játék. De ha megy, akkor élvezetessé válnak a játékok. A zene maradt ugyanaz, mint az eredeti játékban, csak kicsit dolgoztak rajta, áthangszerelték. A hangulat megvan, de az, hogy ilyen kevés a lehetőség, nem garantálja a hosszas játékórákat. Egy próbát mindenképp megér, amit bárki megtehet a 24 órás próbajátékkal. Aztán, ha megtetszett több lehetőségünk van hozzájutni a játékhoz. Vehetünk 24 órás játékot, ezzel bármelyik sporttal bármennyit játszhatunk, amíg le nem telik a 24 órás keret. Ennek ára £1.79. Megvehetjük digitálisan az egyes sportjátékokat, ezeket aztán bárhányszor játszhatjuk. A különböző sportágak ára £8.99, a baseball-t és a boxing-ot egyben megvehetjük. Vagy fizikálisan az egész játékot. Persze digitálisan megvehetjük az egészet, ha mindegyik sportágat megvesszük. Én azt javaslom, hogy „nyomott áron” vegyük meg fizikálisan, vagy ha a próba során valamelyik sportjáték nagyon megtetszik, azt az egyet-kettőt, de nem javaslom teljes áron, mert azon az áron klasszisokkal jobb játékot találunk.

402414_front.jpgGrafika: 6/10
Játszhatóság: 9/10
Szavatosság: 4/10
Kihívás: 5/10
Zene és hangok: 6/10
Hangulat: 8/10

+ Nagyon precíz érzékelés
+ Hangulatos
- Mintha kidolgozatlan lenne a grafika
- Sablonos, unalmas zene
- A Wii Sports Resorthoz képest hatalmas visszaesés tartalom tekintetében

68%

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása