2018. december 31. 17:35 - supermario4ever

Észkerék

Megjelenés
Magyarország: 1992

Fejlesztő: Babinszki Zoltán (Babi-Szoft)
Műfaj: Logikai
Játékmód: 1-2 játékos

Szilveszter alkalmával most egy olyan játékról írnék tesztet, ami az én- és a nálam idősebb generációnak volt alapjátéka PC-n. Ez pedig az Észkerék, mely a '90-es években oly sikeres Szerencsekerék (Wheel of Fortune) alapjain nyugszik. Eredetileg a Wheels2 és a Kerék-bár apropóján íródott, de nem lehet nem észrevenni a Szerencsekerekes utalást. A játék 1992-ben jelent meg, Magyarországon ugyan 1993-ban indult a vetélkedő, de már a rendszerváltáskor foghatók voltak német adók, és a Sat1-en volt látható a Szerencsekerék (Glücksrad), mielőtt nálunk is elindult hódító útjára.

eszkerek_ii.jpgA játék bár rendkívül egyszerű grafikailag, és a zenéjét sokan idegesítőnek tartják (ennek ellenére emblematikus lett), mégis nagy népszerűségre tett szert kicsi országunkban. Ez nemcsak az ötletes és választékos feladványoknak volt köszönhető, hanem a rendkívül humoros beszólásoknak is, mindezek mellett ismert műsorvezetőkkel játszhattunk együtt. Számomra azért is volt kedves a program, mert békéscsabai fejlesztés. Babinszki Zoltán ötlete volt, aki egy személyben alkotta a Babi-Szoft nevű fejlesztői céget. Ahogy a TV-ben is a játékosok, itt is hárman játsszuk a játékot. Viszont furcsaság, hogy csak két emberi játékos játszhat, a harmadik biztos, hogy gépi játékos lesz. Ha egyedül játszunk, akkor két gépi játékos ellen leszünk, tehát a játékosok száma fix 3. A gépi ellenfelek név szerint: Rózsa György, Egri János és Vágó István. Közülük talán Egri János az, aki kevésbé ismert a mai generációnak, többek között a '80-as években vezette az Elmebajnokság című vetélkedőt, illetve én a '90-es évek elején a Kérdezz! Felelek című vetélkedőben láttam, ezután visszavonult a TV-zéstől. Valamennyit már gyerekként is értettem a vicces beszólásokból, főleg amiatt volt vicces, mert mindig elképzeltem, hogy azokat a dolgokat az adott műsorvezető mondja.

eszkerek_iv.jpg13 fordulóból áll egy játék. Először megpörgetjük a Szerencsekereket, majd a billentyűvel megadunk egy mássalhangzót. A szerencsekereken értékek vannak, amennyit kipörgettünk, annyi pontot kapunk, ha olyan mássalhangzót adunk meg, mely benne van a feladványban. Ha többször szerepel, akkor szorzódik az összeg. A pontok összege 10 és 5000 között oszlik el. Mellesleg teljesen helyénvaló akár forintosítani az értékeket, ugyanis 1992-ben 5000 forint nagy pénz volt. Magánhangzót is lehet kérni, de azt módjával, ugyanis az addig megszerzett összeg 10%-ába kerül. Ha tudjuk a megfejtést, akkor megadhatjuk, amit érdemes is minél hamarabb, mert a hiányzó betűként egyenként 500 pontot kapunk. Ennél csak két magasabb érték van a szerencsekeréken: 1000 és 5000. Csak annak a pontjai raktározódnak el, aki megfejtette a feladványt, a többiek pontjai elvesznek, amit az adott fordulóban gyűjtöttek. Ahogy a klasszikus Szerencsekerékben, itt is különböző típusú feladványok vannak: Tárgy, fogalom, hely, étel, csoport, stb. Ahogy megyünk előre a játékban, úgy okosodik a gép. A fordulók nevei is árulkodnak a gépi ellenfelek okosságáról. Eleinte "Analfabéta, Pancser, Kontár" jelzőkkel illették a gépi ellenfeleket amikor akkor is nyomja a Q betűt, amikor, amikor teljességgel nyilvánaló a megfejtés, majd ahogy haladunk, úgy jönnek a "Profi, Zseni, Géniusz" gépi ellenfelek, amikor már örülünk, ha egyáltalán szóhoz (jelen esetben betűhöz) jutunk. Így érdemes az első néhány körben gyűjteni a pontokat, utána egyre nehezebb lesz megfejteni a feladványt.

eszkerek_i.jpgA játék nagyon hűen visszaadja akár az eredeti szerencsekerék hangulatát is azáltal, hogy a feladványok kellőképpen nehezek. Ehhez jön grátiszként a különböző vicces beszólások. A grafika inkább egyedi, zenéből is csak egyetlen egy van, amit én mindig végighallgattam, de mások inkább kikapcsolták, mert annyira idegesítőnek tartották. A Scroll Lock-kal lehetett kikapcsolni a zenét, több helyen is olvastam, hogy ez az egyetlen program, melyben volt haszna a Scroll Lock-nak. Ha pedig nekünk van a legtöbb pontunk a 13. forduló végén, akkor kapunk valami vicces nyereményt, valamint felkerülhetünk a csúcstartók listájára. Habár a játék felett eljárt az idő, igazság szerint még most is nagyon jó játszani vele, az emlékek miatt, meg az agyat most is megtornáztatja. Magasan ajánlott mindenkinek.

Grafika: 6/10
Játszhatóság: 10/10
Szavatosság: 8/10
Kihívás: 9/10
Zene és hangok: 5/10
Hangulat: 10/10

+ Elképesztően vicces
+ Kellőképpen nehéz
+ Változatos feladványok
+ Egyszerűsége ellenére nagyon hangulatos
- A végére már alig jutunk szóhoz

93%

Címkék: teszt Észkerék
Szólj hozzá!
2018. december 30. 19:57 - supermario4ever

Super Nintendo falinaptár

img_20181230_163228.jpgSzokás konzolt megajándékozni születésnapja alkalmából? Miért is ne? A Super Nintendóm 25. évfordulója alkalmából vettem meg ezt a naptárat. Játékborítók, artworkök, pixelartok vannak a naptárban. Majd Pesten felbontom, és majd a falon csinálok róla újabb képet. A retro szobámba vettem.

Szoktam nézni minden évben, hogy milyen Nintendós naptárak jelennek meg. A legtöbbje ilyen Mariós, Zeldás, Pokémonos, meg hasonlók, ritkán egy-egy különlegesség. Amikor néztem, hogy milyen naptárak lesznek 2019-re, és megláttam ezt a Super Nintendós falinaptárat, az szerelem volt nem az első, hanem a nulladik látásra. Többször írtam már, hogy a Super Nintendo nem csupán a kedvenc konzolom, hanem a legjobb dolog, ami a konzoliparban megtörténhetett. Különleges helye van számomra a konzolok között.

A naptárban öt játékról vannak képek, ahogy a borítóképen is látható:

  • Super Mario World
  • Super Mario Kart
  • Super Metroid
  • The Legend of Zelda: A Link to the Past
  • StarFox (vagy nálunk StarWing)

Az F-Zerót például hiányolom. Ez az egyetlen hátrány, hogy kiemeltek 5 játékot, amik tényleg a legjobbak, de bőven van még a Super Nintendo kínálatában olyan játék, ami helyet kaphatott volna. Donkey Kong Country például... Ettől függetlenül nagyon szeretem, és naptárakat nemcsak az adott évre veszem, hanem megőrzöm a régieket, néha visszalapozom. Van egy másik Nintendós naptáram is, 2016-os Super Mario Bros. témájú.

Eredetileg Birkenhead-ben akartam megvenni, el is mentem érte. Van egy Calendar Club nevű bolt, ahol tényleg mindenféle naptár van a legnagyobb kínálatban: Asztali naptár, falinaptár, határidőnapló, meg a jó ég tudja, csak ennyit láttam. Sok jó dolog van ott is. Láttam már korábban is, hogy csak egy darab van belőle, tartottam is tőle, hogy elviszik, ahogy az meg is történt. Főleg azért volt rossz, mert karácsony utánra leáraztak minden naptárt, ami a készletükben megmaradt, méghozzá 40%-kal, és megvehettem volna olcsóbban is, de hát nem én vagyok az egyedüli Super Nintendo rajongó Angliában. Megnéztem még több helyen is: WHSmith, GAME, meg van valami könyvesvolt, ott is vannak naptárak, de ott sem volt. Volt bennem egy kis csalódottság, amikor hazamentem, de legalább sétáltam egy nagyot. Otthonról Birkenhead bevásárlóközpontig az út 50-55 perc gyalog csak oda. De szeretem az utat, szoktam zenét hallgatni, nézni a tájat, meg gondolkodni dolgokon.

Végül itthon Amazonról rendeltük meg. Nővéremnek van Prime tagsága, ő megrendelte, én kifizettem neki. Prime tagsággal másnapra (azaz mára) ki is hozták a naptárat. Egy hatalmas dobozban volt. Sajnos itt még az eredeti ára volt, nem volt leárazva. A Nintendo Store-on is megvan, itt már olcsóbb. Az árát sajnálom, de nem mindig lehet jól járni.

Kérünk ilyeneket is Magyarországra!

Szólj hozzá!
2018. december 30. 01:10 - supermario4ever

Az első Super Nintendo játék New Nintendo 3DS-re

hni_0090.JPGKapóra jött, hogy van My Nintendo akció a Super Mario World-re, ez jó alkalom arra, hogy kipróbáljam, hogy milyen egy Super Nintendo játék New Nintendo 3DS-en. Nagyon jó, most már bárhol lehet SNES játékokkal játszani. Már rengetegszer végigjátszottam a SMW-t, de egyszerűen nem lehet megunni, nagyon szeretem.

Vettem 32 GB microSD-t a New Nintendo 3DS-be. Liverpool-ban vettem meg az Argos-ban £13.99 volt. Néztem több helyen is, ez tűnt a legolcsóbbnak. Azt reméltem, hogy mobilos boltokban olcsóbb lesz, de sajnos a 20-22 fontos áraikkal csúnyán elvesztették a versenyt. Gondoltam arra is, hogy a CeX-ben veszek használtan microSD-t, de az már végképp nem kapható a környéken, pedig jó lett volna, mert 8-10 fontért adják őket. Egyébként olyan hülye rendszer van az Argos-ban nem szeretem. Régebben jobb volt. Ennek a bolthálózatnak az a lényege, hogy az eladótérben nagyon kevés terméket lehet látni, azok is inkább csak kiállítva vannak. Minden a raktárban van, az eladótérben csak számítógépeket lehet látni, ott kell az üzlet saját programjában megrendelni a terméket. Vagy a mellette lévő katalógusból kikeressük a termék kódját, vagy kulcszavakkal rákeresünk. Az utóbbit választottam. Kiadta a megfelelő kártyát, majd beírtam a keresztnevemet, és nem volt utána írva, hogy mit kell tenni... Csak magamtól jött a gondolat, odamegyek a pénztárhoz, már csak, hogy segítséget kérjek. Kiderült, hogy oda is kellett menni. Ott adtam meg a keresztnevemet, megvolt a termék, amit rendeltem, kifizettem, és utána még egyszer sorba kellett állni, akkor már egy másik résznél a termékért, amit kihoznak a raktárból. Tehát, kétszer kellett sorban állni, mire hozzájutottam a memóriakártyához. Nem új ez a rendszer amúgy, mert régen is ilyen volt az Argos, nekik ez a franchise-uk. Kicsi az eladótér, mert amúgy mindenes bolt, legfőképpen műszaki cikkeket, de mindent árulnak, ami nem élelmiszer. Csak régen az volt, hogy egyszer kellett csak sorban állni miután a PC-n megrendeltem a terméket. Amikor kihozták a raktárból. Rendben volt, kifizettem, és kész. Azt tippelem, hogy sok volt a visszaélés. Valójában nem akarták megvenni, de azért megrendelték, de amint végeztek vele, kisétáltak az üzletből fizetés (és persze a termék) nélkül. Ez gondolom a raktárosoknak volt felesleges munka, rohangálás. Ezt megelőzendő, előbb fizesd ki, és utána kihozzák neked a terméket. Más értelmes indokot nem tudok elképzelni. Akinek meg ez a szórakozása, annak az érzelmi intelligenciaszintje a béka sejhaja alatt van.

És akkor már le is töltöttem minden játékot, ott álltak sorban a Nintendo eShop-ban. 108 játék várt letöltésre... Az összeset több, mint 4 óra alatt szedte le. Volt olyan, mint például a NES, GB, GBC játékok, amik pillanatok alatt lejöttek, de a rekorder a Resident Evil: Revelations a maga 25.796 blokkjával. Ezt az egyetlen játékot 1 óra alatt töltötte le. Be is aludtam közben egy pár percre. De most már elérhető minden a New Nintendo 3DS-en, és van rajta még 137.995 blokk szabadon.

Furcsa ez az újfajta rendszer a New Nintendo 3DS-en, a microSD management. Eleinte nem is akart rendesen működni nekem, meg nem értem, hogy miért is jó ez nekem. Persze rájöttem aztán, hogy ennek segítségével nem kell kivenni az SD kártyát a Nintendo 3DS-ből, hanem hálózaton keresztül csatlakozik hozzá a PC. Így lehet a képeket megnézni rajta, szerkeszteni, áttenni másik könyvtárba, és hasonlók. Csak ez nem akart rendesen működni, miután mindent beállítottam rajta. Nem akart rákapcsolódni, végül a Redditen találtam meg a megoldást a problémára, a következő a teendő:

  1. Meg kell nyitni a Vezérlőpultot
  2. Rá kell menni a Programokra.
  3. Rá kell kattintani a Programok és szolgáltatások ki- és bekapcsolására
  4. Meg kell keresni a SMB 1.0 CIFS Fájlmegosztási támogatást.
  5. Ki kell nyitni a könyvtárat.
  6. Itt mind a SMB 1.0 CIFS szervert és SMB 1.0 CIFS klienst engedélyezni kell.
  7. OK, és a gépet újra kell indítani.

Ezután tudtam PC-n ügyködni. Persze most is elsősorban a képek miatt érdemes miatt (mint például a fent lévő kép miatt), a Nintendo 3DS mappába nem érdemes belekotorni, mert játékok használhatatlanná válhatnak. Illetve zenét lehet rátenni a Nintendo 3DS-re, hogy a Nintendo 3DS Sound-on lehessen hallgatni őket. Ami lehet, hogy ismét aktuális lesz, mert amióta befrissült a Xiaomi Redmi Note 4-em a Miui Global 10.1-re, azóta a Last.fm nagyon hülyén működik (nem veszi be a számokat, amiket hallgatok), ezért azt találtam ki, hogy újra Nintendo 3DS-en hallgatok zenét, amikor úton vagyok. Ennek hátránya, hogy halkabban tudok zenét hallgatni, a Nintendo 3DS hangereje eléggé gyenge. Telefonon azért erősebb. A számokat meg majd a Universal Scrobbler segítségével viszem be.

Szólj hozzá!
2018. december 26. 21:44 - supermario4ever

Új Nintendo 3DS

Hát, félig karácsonyi ajándékként, de végre sikerült New Nintendo 3DS konzolt vennem.

img_20181226_182231.jpgAngliában vagyok most a nővéreméknél, itt töltöm a karácsonyt és az újévet. Hoztam is otthonról angol fontot, meg kaptam is karácsonyra, így tudtam megvenni. De hogy milyen jól jártam vele, azt mindenképp el kell mesélnem. Wallasey-ban lakunk, és itt a környéken sehol nem volt New Nintendo 3DS. Mindenképp a simát akartam venni, sem az XL, sem a 2DS XL nem megfelelő számomra. De ez legközelebb csak Ellesmere Port-ban volt, ami 18 km-re van tőlünk, így buszozni kellett. El is mentem előbb Birkenhead-be a 410-es busszal, majd innen az 1-es busszal Ellesmere Port-ba. Szerencsére van napijegy, úgyhogy £4.20-ból megúsztam az egész utazást. Ezzel adott napon bármerre el lehet menni a környékre. Szóval eljutottam oda, szerencsére nem volt messze a buszállomástól a CeX, ahol a weboldal szerint 1 db. volt még a konzolból. Ott is volt még. Rendben találtam, úgyhogy megvettem £70-ért. Összességében ez volt a legolcsóbb, de szinte mindenhol, ahol volt New Nintendo 3DS. Akkor lepődtem meg nagyon, amikor eladó előveszi a konzol dobozát. O_O Ezt nem ígérték, de hát minden extrát elfogadok. Rettenetesen örültem neki, nagyon jól jártam így, ugyanis a £70 körülbelül 25.000 forintnak felel meg.

Azért lepett meg ennyire, ugyanis a CeX weboldalán háromféle New Nintendo 3DS (konzolokból általában háromféle) van:

Én a Discounted-at vettem meg, mert ez a legolcsóbb (a nevéből következően). De ha megnézitek a linkek alatt a képeket, akkor lehet látni, hogy csak a Boxed linkje alatt van a konzol dobozával kép, a másik kettőn nincs. És nem is zavartattam magam, hogy nem lesz doboza a konzolnak, mert tudtam, hogy bagszi majd el akarja adni az ő New Nintendo 3DS-ét, úgy voltam vele, hogy a dobozt majd leboltolom vele külön, ha beleegyezik. A Discounted konzolok meg mindig magukban állnak a vitrinben, ezért nem is számítottam arra, hogy kapok majd dobozt hozzá. De hát a CeX is megörvendeztetett karácsonyi ajándékkal.

Mondjuk Angliában is (itt a North West régióban legalábbis) eléggé furcsán járnak a buszok, ugyanis az orrom előtt ment el az, amelyik visszavitt volna. És mivel Boxing Day van (ünnepnap, néhány bolt már kinyit december 26-án, ezért keltem útra), ezért ritkábban járnak a buszok. Na mondom, szépen vagyunk, várhatok a következőre. Megnézem a menetrendet, egyeztetem az órámmal, hát ennek öt perccel később kellett volna indulnia... A következő 20 perc múlva jött volna, de konkrétan kimaradt... Úgyhogy 45 percet vártam, mire vissza tudtam indulni. De amíg vártam, olvasgattam a New Nintendo 3DS leírását, és akkor lettem figyelmes valamire, ami problémát okozhat: Csak MicroSD kártya megy be a New Nintendo 3DS-be. Ez baj, ugyanis csak sima SD kártya van a Nintendo 3DS-emben, és az 32 GB-os. Ez a legnagyobb, amit a Nintendo 3DS-be be lehet tenni, és úgy voltam vele, hogy megveszem a lehető legnagyobbat, hogy ne legyen többé gond vele. Most lett. Na majd holnap veszek 32 GB MicroSD-t. Nem örülök neki, de most mit tegyek? Van benne memóriakártya, de csak 4 GB-s, úgyhogy teljes System Transfer-t sem tudtam csinálni. Megcsináltam, de azt állítottam be, hogy a programokat ne vigye át, azokat majd egyesével le lehet tölteni a Nintendo eShop-ról. De így is rettenetesen sokáig tartott, mire átjött minden adat a New Nintendo 3DS-re.

Szóval ő az új gép.

img_20181226_195529.jpgA programok ugye még nincselen letöltve rá, azért hiányos az alsó rész. De kipróbáltam a Super Smash Bros. for Nintendo 3DS-t, és tényleg sokkal gyorsabb a játék New Nintendo 3DS-en. Gyorsabban tölti be, nem akad el, ha kilépek a játékból. Mert akkor azt csinálja valami miatt, hogy újraindítja magát a Nintendo 3DS, az új gépen ilyen nincs. Azért megnéztem a Nintendo eShop-ot, összesen 108 program vár arra, hogy újra letöltsem. És hogy a Nintendo eShop is milyen gyorsan jött be, teljesen lenyűgözött. Úgyhogy oda meg vissza vagyok a New Nintendo 3DS-től, már most nagyon imádom, és az ára is nagyon jó volt. Azt gondolom, hogy ez a csúcs a Nintendo 3DS-nél, ha esetleg megvehetem a Super Nintendós kiadású New Nintendo 3DS XL-t, arra örömmel befizetek, de az már tényleg a nonplusultra lenne. Azért a sima New Nintendo 3DS a csúcs nálam, mert ahogy írtam korábban, a felbontás ugyanakkora minden konzolon, emiatt nagyobb kijelzőn pixelesebb a kép. Ezen meg tökéletesen látok mindent.

Csak azt nem tudom még, hogy mi ez a MicroSD-nél, hogy hálózaton keresztül PC-hez tudom csatlakoztatni. Meg kellett adni a hálózat nevét, valamint egyénileg meg lehetett adni egy felhasználónevet és egy jelszót, azt megtaláljuk a PC hálózati részében, és ezzel állítólag tudjuk kezelni a MicroSD-t PC-n keresztül. Ami egyébként nagyon jó lenne, mert nem kellene azt állandóan kivenni, de nem találtam meg magam, ahogy próbálkoztam. Majd jobban utánaolvasok, hogy működik ez.

Szólj hozzá!
2018. december 21. 23:53 - supermario4ever

25 éves a Super Nintendo

Nem vagyok időzavarban, tudom, hogy korábban jelent meg a Super Nintendo, az én példányom lett 25 éves.

img_20181220_152028.jpgElmeséltem már a történetet néhányszor, de a 25. évforduló alkalmával álljon itt ismét. A pontos napra nem emlékszem, abban biztos vagyok, hogy karácsony előtt pár nappal volt. Nem bírtam ki karácsonyig, ugyanis a Dévényi Tibor Elektor Kalandor című műsorának utolsó adása 1993 karácsonyának előtt volt vasárnap. Valamiért december 21-ére emlékszem, de a naptár szerint 19-én volt akkor vasárnap. A lényege a dolognak, hogy az utolsó adásban mutatták be a Super Nintendót a Super Mario All-Stars játékkal. És annyira bele voltam zúgva a játékba, már ahogy láttam, hogy játszanak vele, hogy nagyon szerettem volna egy Super Nintendót. 7 éves koromban már kezdtem tisztába lenni az anyagiakkal, ezért valamennyire tudtam, hogy ez most elérhetetlen, úgyhogy konkrétan azt nem akartam, de egy NES-t igen. Volt a közelünkben egy videotéka, ahol lehetett NES konzolt kölcsönözni Super Mario Bros. vagy Super Mario Bros. 3 játékkal. Ezt szinte minden vasárnap megtettük. Ugyanezt akartam aznap is, amikor megláttam a Super Nintendót a TV-ben. Hát nagyon meglepődtem, amikor anyám elővette a Super Nintendót. Szerintem nem is túlzok, ha azt mondom, hogy annyira örültem neki, mint az a gyerek a Nintendo 64-nek abban a bizonyos elhíresült videóban. Rákötöttük a TV-re, az első dolgom volt a Super Mario Bros. 3-mal játszani, mert már akkor is azt szerettem a legjobban, és hogy lássam, hogy néz ki felújítva. Imádtam, és hogy mennyire szeretem most is, bizonyítja ez a gyűjtemény is.

img_20181220_152618.jpgEzen kép láttán nem hiszem, hogy bárki számára is kérdéses, hogy melyik az abszolút kedvenc játékom. Sajnos a dobozra írás, gyerekkori hóbort volt, bizonyítani akartam, hogy tudok angolul és olaszul, és lett egy életre szóló lenyomata a dolognak. Németről fordítottam le, az olasz fordítás szerintem full hibás. De ez már nem érdekel, az inkább zavar, hogy a doboz színét sajnos szívta a nap az idők során, azért ennyire fakó. Az idők során többször is gondolkodtam azon, hogy a dobozt valahonnan beszerezném újra a dobozt, és ahogy figyelem az árakat, érdemes minél előbb, mert mennek fel a retro konzolok árai, ahogy nő az értékük.

És persze a SNES még mindig működik.

img_20181220_152246.jpgEz a Nintendo csodája, hogy technikailag olyan minőséget gyártottak, hogy most is működnek a régi gépek úgy, hogy azért használva volt rendesen a gép.

És eltelt 25 év. Érdekes belegondolni, mert ez az esemény annyira erősen belém égett, mintha mostanság történt volna. A lakásnak a képe is erősen él bennem (nekem is be kéne rendeznem a gyerekkori lakásomat, ahogy James Halliday tette az OASIS-ben a Ready Player One-ban), az erős emlék miatt nem tűnik távolinak a 25 év, de ahogy visszagondolok arra, hogy milyenek voltak a bútorok, műszaki cikkek, ruházat, divat, akkor bizony tényleg eltelt 25 év. És hát már nagy idő telt el az életemből, pedig nem is volt olyan rég, amikor általános iskolás barátokkal Super Nintendóztunk.

Szólj hozzá!
2018. december 16. 19:27 - supermario4ever

Ready Player One Blu-ray

img_20181005_145933.jpgMég régebben lehetőségem volt megvenni a Ready Player One-t Blu-ray-en, de csak pár napja néztem meg. Mindenképp megéri a jobb képminőség okán. Hangban változást azért nem tapasztalok, mert nincs komoly hangrendszerem, a TV-m meg eléggé gyenge e téren. Ennek fejlesztése a jövő zenéje, inkább a távolabbi jövőé. Egyébként sajnálom, hogy nem terjedt el annyira a Blu-ray, mert igazából nagyon jó dolog, hogy lemezen lehet jó minőségben filmet nézni. Bár a 4K-s Blu-ray meghosszabbíthatná a Blu-ray életidejét, de ez is csak átmeneti megoldás, mert jönnek a még nagyobb felbontású TV-k, és nem lehet a végtelenségig lépést tartani a képfelbontás növelésével. Az meg egyre gyorsabb ütemben fejlődik. Mindegy, ebbe annyira nem merültem bele, én szeretem a Blu-ray-t, és ha alacsonyabb ára lenne, komplett gyűjteményem lenne belőle.

Csak mivel nem annyira elterjedt, ezért nem gyártanak belőle annyit, mint a DVD-ből. Nemrég kíváncsiságból megnéztem, hogy mennyire van még ebből a Blu-rayből, konkrétan elfogyott. Olyannyira, hogy a kiadó weboldalán sem lehet megrendelni. Mondjuk ez még nem jelenti azt, hogy akkor végleg sehol nem kapható, mert attól még boltokban lehet, de olyan üzletekben érdemes keresni, melynek kisebb forgalma van.

Szólj hozzá!
2018. december 15. 17:46 - supermario4ever

Eredeti kiadású Donkey Kong

hni_0082.JPGNa, mire nem jó, hogy elkezdtem fejleszteni a Hungarian Super Mario Fan Club-ot. Elkezdtem írni a régi Donkey Kong játékról az alap információkat, és láttam, hogy Nintendo 3DS-en letölthető a Donkey Kong-nak egy Original Edition változata. Eleddig nem tudtam erről. Aztán, ahogy olvastam róla, rémlett is, mintha a piros Wii-ben (25. évfordulós kiadásban) is ez lenne elérhető. Ezen márpedig mind a négy pálya játszható, a NES verzióból kihagyott 50m is, ami a második pálya. Ránéztem, Nintendo eShop-on, és tényleg. Mind a két változat letölthető, a sima Donkey Kong és az Original Edition is külön-külön. Mind a kettő £4.49-ért. Hát akkor megvettem magamnak az Original Edition-t. És tényleg játszható rajta a második pálya, ezt most látom életemben először. Érdekes ez a mozgóplatform, de amúgy könnyen végig lehet menni rajta, mert van egy trükkje, hogyan lehet úgy gyorsan végigmenni, hogy a két tárgyat is felvesszük. Vélhetőleg a könnyűsége miatt vették ki a NES verzióból, ha a játékkártya memóriájában nem fért bele. De nem olvastam részletesen utána annak, hogy miért nem került bele az 50m pálya a NES játékba. És az az érdekes, hogy ez az Original Edition csak Európában tölthető le Nintendo 3DS-re, sehol máshol nem. És más konzolra sem. Van olyan, hogy európainak lenni kiváltság. Ez az az eset, és kifejezetten örülök, hogy játszható lett Nintendón is a teljes játék.

Bár, hogy azt olvastam, hogy a második pályát feljavították a NES szintjére, az azt jelenti, hogy effektíve nem is tervezték kiadni négy pályával NES-re. A feljavítást pedig akár szó szerint lehet venni, mert néztem képeket az Atari, ZX Spectrum, Commodore 64, Amiga változatból, stb. és számomra eszméletlenül ronda. Mondjuk ez jó eséllyel a számítógépek GPU-jának függvénye, annak sajátossága a grafikai megjelenítés. De nekem nagyon nem tetszik. De ezt a NES-es verziót Nintendo 3DS-re ajánlom mindenkinek.

Címkék: Donkey Kong
Szólj hozzá!
2018. december 15. 01:07 - supermario4ever

Váratlan népszerűség

Miután lezártam a Gombakirályság oldalt, letettem arról, hogy weboldalt fejlesszek. Egyedül, segítség nélkül ugyanis rettenetesen nehéz. Benne van az is, hogy csapatban inspiráljuk egymást, de az is, hogy ezáltal nagyobb lendülettel fejlődik az oldal, és ha azt látom, hogy folyamatosan frissül, akkor érzem, hogy van értelme fejleszteni. De ha egyedül csinálom, akkor azt látom, hogy dolgozok, dolgozok rajta, még mennyi mindent lehetne kiírni, és alig haladok vele. Ez pedig igencsak elveszi a motivációt, főleg egy oldal tartalmi fejlesztésénél, aminél napi szinten lehetne 20-25 hírt írni. Ilyen volt a Nintendolgok is, amit szép kis csapat fejlesztett. Csak aztán egyedül maradtam. Egyrészt mert a többiek hamarabb elvesztették a motivációt, mint én, másrészt meg, ahogy befejezték a tanulmányaikat, úgy kezdtek el dolgozni, ahogy lehetőségük adódott rá, így meg idejük sem volt arra, hogy fejlesszék az oldalt. Így egyedül maradtam. A Nintendolgok továbbra is él, de sajnos egyedül azért lehetetlenség fejleszteni, mert a Nintendo háza tájáról napi szinten lehetne híreket, cikkeket írni tömkelegével, amihez egy ember nagyon kevés. Legfejlebb úgy lehetne megoldani, hogy ha ez egy főállású munka lenne, amit megfizetnének. Mert nem lenne időm mellette most tanulni, később dolgozni. Ilyen nagykaliberű weboldalt egyedül nem szokás fejleszteni.

Ellenben a Nintendón belül a Super Marióval más a helyzet. De a Gombakirályság fejlesztését is több okból állítottam le. Egyrészt mert blogban könnyebben fejezem ki magam, mert akármennyire is rajongói oldal, amiben semmi hivatalos dolog, meg kötöttség nincs, de ha azt akarom, hogy mint rajongói oldalt is komolyan vegyék, kell az írásnak is legyen egy "arculata" vagy stilisztikája. Ettől a fajta kötöttségtől szabadulok meg, ha blogban fejezem ki magam, mert ez teljesen személyes. Itt úgy fejezem ki magam, ahogy szabadon, oldottan jól esik, és akinek tetszik, az olvas folyamatosan. Másrészt azért álltam le a fejlesztéssel, mert nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Nemcsak tartalmilag gondoltam nagyon komolyan a rajongói oldalt, hanem külsőségekben is. De rájöttem arra, hogy Wordpress-ben kivitelezhetetlen az ötletem, másrészt meg mert nem volt segítségem, így maradt az alapsablon. Ugyanis egy olyan Mariós oldalt akartam létrehozni, ahol nemcsak hogy a lehető legrészletesebb információk olvashatók a Mario játékokról, hanem a weboldal dizájnja is azáltal változik, amelyik Mario játékról olvas az érdeklődő. Erre a Nintendo hivatalos weboldal különböző minisite-jai ihlettek, melyeket különböző játékokról készítettek. Grafikában, betűtípusban teljesen visszaadja az adott játék stílusát, ezáltal rendkívül hangulatosak voltak. Na ilyet akartam magyarul is létrehozni, csak egybe az egészet. Többeknek megírtam az ötletet, de nem igazán bíztattak, hogy ez kivitelezhető. Ezt csak úgy lehetne megcsinálni, ha kitanulom a HTML-t, CSS-t, netán még a MySQL-t, esetleg egy kis programozást, és teljes mértékig üres alapokon (például Notepad++-on) megírnám az oldalt. De ez még mindig nem minden, ugyanis képeket is kellene szerkeszteni az oldalhoz, és képszerkesztési képességeim sajnos nagyon gyengék. Tehát ebben a formában egyedül biztos, hogy nem tudom megcsinálni. Nemcsak a tudás hiánya miatt, hanem mert ez így effektíve sok.

Ezekért tettem le a weboldal fejlesztésről. De néha felmentem a Hungarian Super Mario Fan Club-ra, és többször meglepett, hogy annak ellenére, hogy már régen elköltöztem onnan, mégis látogatott az oldal. Törölni semmiképp nem akartam, mert azért volt benne annyi munkám, hogy megőrizzem, ha nem is az utókornak, de magamnak. Aztán néhány napja, hogy azt látom, hogy a látogatottság olyan, mint az első időkben, na az már volt rám akkora inspiráló erővel, hogy vágjunk bele ismét. Persze sokat engedve a grafikai tervekből gyakorlatilag megcsinálhatom ismét az oldalt. A Gombakirályság tartalmi részének nagyja megvan, mert a Wayback Machine weboldalnak köszönhetően vissza tudom hozni őket, a többi meg aztán jön. De még így is rettenetesen lassú és időigényes munka, ugyanis minden egyes Mario játékról mindent megírni, ami tudható, az azért kemény lesz. A terv ugyanaz, mint annak idején volt. Ismertetők, alapok, irányítás, karakterek, pályák, érdekességek, titkok, tippek, trükkök, teszt, végigjátszás és cheat kódok, ha vannak. Márpedig azok szoktak lenni.

Aztán, hogy meddig tart a lelkesedés? Nem tudom. És ha majd befejezem a tanulmányokat, dolgozni fogok, akkor is lesz-e időm, energiám, motivációm. Ha igen, mindenképp csinálni fogom. Több helyen is olvastam, akik régen szerkesztettek weboldalt, amit látogattam annak idején, de ma már nem, hogy azért lépett ki a csapatból, mert "belépett a nagybetűs életbe". Ezt láttam is magam körül. De igazából én ezt érvénytelen mondásnak tartom, mert az tény, hogy ilyen weboldal vagy akár ez a blog nem hoz anyagi hasznot, nem jövedelmez, de pont ezáltal olyan lesz ez, mint egy önkéntes munka. Vagy egy olyan tevékenység, amit szabadidőnkben önerőből, lelkesedésből végzünk, és ez tetszhet másoknak. A motiváció a fő kérdés szerintem. Az idő az másodlagos, mert munka mellett is lehet csinálni szabadidőben. Csak érdemes segítséget kérni, mert az biztos, hogy annyi idő nem lesz rá, mint előtte, ezt aláírom. De segítséggel fenntartható a régi lendület. Ennek fényében fejlesztem az oldalt. Ha megmarad a lelkesedés, és lesznek emberek, akiktől tudok segítséget kérni, ha szükség lesz rá, jó eséllyel sokáig fog élni az oldal.

Címkék: Super Mario
Szólj hozzá!
2018. december 13. 22:16 - supermario4ever

Super Smash Bros. Ultimate verseny

A múlt pénteki Super Smash Bros. Ultimate megjelenése alkalmából versenyt szervezett a MAVIK (Magyar Virtuális Küzdőcsport Egyesület) az InGame-ben 8-án, szombaton. Elmentem rá, és jelentkeztem is. Körülbelül 25-30 fő jelentkezett, volt néhány ismerős is, bagszi, Krisi, Krisse (majdnem névrokonok, pedig nem is ismerik egymást), Nari meg... Több se jut eszembe. Elnézést. ^^' De mindegy is, térjünk a versenyre.

Időben odaértem, jelentkeztem. Mondjuk nehéz is volt elkésni, mert fél órával kitolták a kezdést. Ha jól emlékszem azért, mert két Nintendo Switch-en lehetett Smashelni, és az egyiken nem volt megnyitva minden karakter, és ezzel bűvészkedtek. De szinte szó szerint, ugyanis azt csinálták, hogy váltogatták a nyelveket, mert ezáltal hamarabb nyíltak meg a karakterek. Az a lényege, hogy van a játékban egy időzár, melynek köszönhetően 10 perc aktív játék után nyílik meg egy új karakter. De rájöttek arra, hogy ha újraindítjuk a játékot vagy nyelvet váltunk, akkor nincs ez az időzár, és sokkal gyorsabban meg lehet nyitni az új karaktereket. A MAVIK-osok is azt csinálták, hogy váltogatták a nyelveket angol és japán között, így tudtak gyorsan karaktereket szerezni. Úgy tudom, hogy ezt azóta kijavította a Nintendo, így ez a lehetőség már nem él. Emlékeim szerint a verseny indításáig nem sikerült mindenkit megnyitni, de elkezdték, mert a 16.30-as kezdést nem akarták már tovább tolni. Egyenes kieséses meccs volt, kettőt kellett megnyerni.

Az első fordulóban voltam, amiből ki is estem. Először Young Linkkel majd Toon Linkkel voltam. Ellenfelem igencsak erős volt... Olyannyira, hogy konkrétan az egész versenyt ő nyerte meg... Vajon mennyi esélyem volt? Azért itt-ott volt egy-két jó megmozdulásom, de alapvetően neki állt a zászló. Ennek ellenére igyekeztem úgy versenyezni, hogy egy pillanatra se higgyem el, hogy megnyerhetem, de az utolsó pillanatig harcoltam. Elhinni azért nem érdemes, mert teljesen izgalomba esek attól, hogy megnyerhetem, ami egyrészt eltereli a figyelmet, másrészt meg óriási csalódás lesz, ha nem én nyerem meg. Így meg tisztában voltam az erőviszonyokkal, de harcoltam úgy, ahogy tőlem tellett, és végül nyugalommal vettem tudomásul, hogy nem sikerült. Jó meccs volt egyébként.

És hogy tetszett a játék? Háát... Én szkeptikusabb vagyok, mert nem olyan jellegű újítást kapunk, mint akárcsak a Super Mario Galaxy és a Super Mario Galaxy 2 között. Ugyanakkor meg az is elgondolkodtat, hogy egy Mario játékot ezernyi módon lehet fejleszteni, nincs annyira fix koncepciója, mint a Super Smash Bros. szériának. De mégis olyan érzésem van, mintha egy felturbózott Super Smash Bros. for Wii U-val játszottam volna. Nincsenek benne olyan jellegű újítások, mint például a Super Smash Bros. Brawl-ban, ahol jelen volt a Subspace Emissary, vele több 10 órás egyjátékos mókával, ami maga volt a megváltás annak idején. Soha nem felejtem el, mennyire imádtam. A Switch-es Smash Bros.-ban inkább a grafikát és az effekteket fejlesztették nagyon. Hihetetlenül szép lett, a karakterek is sokkal élethűbben, valóságosabbnak néznek ki. Konkrétan olyan érzésem volt, hogyha megjelennének a mi világunkban, pontosan így néznének ki. Ami szembetűnő még, hogy az animációkat fejlesztették. Sokkal dinamikusabb lett, erősebbnek mutatják a támadásokat, és azt is, ahogy a karakter kirepül. Többször meg is voltam tévesztve, mert az ellenfelem akkora lendülettel repült, hogy a Wii U-s Smash Bros.-ban azzal konkrétan kirepült volna a pályáról, itt meg döbbenten látom, hogy visszatér. És olyan érzésem volt, mintha a Nintendo is tudná, hogy tartalmilag már nemigen lehet hova fejleszteni a játékot. Most már látom, hogy nem véletlen, hogy a bemutató videókat, előzeteseket is arra hegyezték ki, hogy mindenki visszatér, és minden egyes pálya elérhető lesz. Mert ők is tudják, hogy majdnem elérték már a csúcsot, ezt már csak azzal lehet megfejelni, hogy minden és mindenki egy az egyben jelen van. Nem is tudom, hogy ha lesz következő Smash Bros. majd a jövőben, azt mivel lehetne még tartalmilag fejleszteni. És ez a dinamikus mozgás és animációval is mintha a párbajokat akarnák még hatásosabbá tenni. Tehát én ezért nem vagyok annyira elragadtatva az új Smash Bros.-tól. De ezt annak fényében mondom, amit láttam, elképzelhető, hogy ha lehetőséget kapok arra, hogy jobban átnézzem a lehetőségeket a játékban, akkor megváltozna a véleményem.

A versenyem után nagyon nem történt semmi. Figyeltem a többieket, igyekeztem trükköket ellesni, amit hasznosíthatok a játékomban is. Bagszi kapott V-ADi-tól egy olyan Piranha Plant plüsst, amit kézre lehet húzni, és a fejét mozgatva lehet imitálni a beszédet, mint a bábfilmekben. Ezzel szórakoztatott minket. Mutatott is egy videót ezekről a virágplüssökről, ugyanis csináltak egy olyan felvételt, ahol a Queen-től a Bohemian Rhapsody-t éneklik ezek a virágok.

Aktuális is most a film miatt, de a videó természetesen ettől függetlenül eszméletlen jó lett. Amúgy aki videojátékos, és volt már Angliában, az felfedezheti, hogy a GAME-ben készült ez a felvétel, ott vannak ilyen díszletek. Szóval ezzel a virággal nevettetett minket.

A verseny végeztével átadták a díjakat. Külön gratula Krisinek a 2. helyért. Mint mindig, most is a legjobb formáját hozta. A díjátadó után mentünk. Bagszival, Krisse-vel, és még ketten bementünk a Burger Kingbe enni egyet, aztán mentünk haza.

Vasárnap elvileg Splatoon 2 verseny lett volna, de mivel csak egy csapat nevezett, ezért az elmaradt. Eléggé későn volt meghirdetve, és nagyon nem is tudtak róla az emberek... én sem. Konkrétan csak a Smash Bros. bajnokságon értesültem arról, hogy ilyen verseny is lesz. Mivel ez elmaradt, de hogy mégis legyen valami, ezért bagszi Nintendo találkozót hirdetett meg. Csak én és bagszi jöttünk el oda. Illetve csak azért voltak még emberek, mert bagszi lehetőséget adott arra, hogy a Pokémon GO és a Pokémon: Let's Go Pikachu and Let's Go Eevee játékok között lehet Pokémonokat cserélni. Erre jöttek el néhányan, és a mobiljukba kaptak Pokémonokat, amit bagszi osztogatott. Amikor üresjárat volt, akkor Smash Bros.-oztunk Switchen, segítettem neki megszerezni karaktereket. Annál az asztalnál voltunk, amely fölött az árlista van (a bejárati ajtóval szembeni), és az hatalmas robajjal leesett, amíg ott voltunk. Figyeltem én azt, hogy ferdén áll ott, és gondoltam is, hogy nem látványossági elemként, mert akkor az írás rajta is ferde lett volna (tehát ferdén egyenes), de nem foglalkoztam vele. Mivel egyikünk sem ült közvetlen alatta, ezért az ijedtségen kívül senkinek nem esett semmi baja, a táblát meg eltették. Nagyjából 17.40-is maradtunk, aztán mentünk haza.

Még sok ilyen közösségi eseményt.

Szólj hozzá!
2018. december 13. 17:35 - supermario4ever

Újabb rekordok a Zen Pinball 3D-ben

Továbbra is sokat játszok a Zen Pinball 3D-vel. Olyannyira, hogy sikerült elérni, hogy mind a négy táblán legalább 5 milliós rekord van a 10-es listában, és mindegyik táblán sikerült legalább 10 milliót elérni. Így állok most jelenleg.

  • Excalibur: 12.732.000 pont
  • Eldorado: 12.862.001 pont
  • Shaman: 14.557.620 pont
  • Earth Defense!: 10.964.381 pont

Az volt a meglepő, amikor különböző milliós értékű küldetéseket tudtam megcsinálni. Az Excaliburban ismert a fő reflexteszt, ahol ha háromszor kiütjük a lovagot, 5 millió pontot kapunk. Az Eldoradóban meg igazából nem is tudom, hogy mi történt, olyan gyorsan sikerült teljesíteni, de valami nagyon titkos helyre sikerült eljutni, és azért kaptam 10 millió pontot. Nagyot néztem, amikor megláttam. A Shamanban nem emlékszem már, hogy mi volt, ami nagyobb tétel volt, de azt tudom, hogy az ősi táncok kombinációjáért lehet sok pontot gyűjteni. Az Earth Defense!-ben meg fokozatosan összegyűlt.

Nagyon jó játék, csak ajánlani tudom.

Címkék: Zen Pinball 3D
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása